Az idei Savaria Történelmi Karneválon a Katonatörténeti Kiállításon megjelenik a Nagy Háborús Emlékév 2018. programsorozat keretében két igazán kuriózumnak, egyedinek számító rendezvény.

Az IDEHAZA Kulturális Egyesület Vasi k.u.k. Matrózok Hagyományőrző csoport kiadásában az Osztrák-Magyar haditengerészet szolgálatában Vasvármegye c. könyv bemutatójára kerül sor a Katonatörténeti Kiállításon. Ideje: 2018. 08. 22. szerda 17 óra. A kötetben az egyesület kutató- és gyűjtő munkájának eredményeként a haditengerészetben szolgált Vasvármegyei matrózok nevei és rövid életrajzuk szerepel.

A másik rendezvény, a Karnevál felvezető programjaként, a Magyar Katonai Titkosszolgálat 100 évét bemutató kiállítás és könyvbemutató, augusztus 23-án, csütörtökön 15 órakor, szintén a Katonatörténeti Kiállítás helyszínén. Először fordul elő, hogy a katonai titkosszolgálat kilép a nyilvánosság elé. A kiállítás a katonai hírszerzés és elhárítás történetét dolgozza fel a megalakulásától napjainkig. A könyvbemutatón a Magyar Katonai Elhárítás története kerül bemutatásra. A könyv az Osztrák-Magyar Monarchia titkosszolgálatától napjainkig kíséri figyelemmel a katonai elhárítás történetét, szervezeti felépítésétől a kiragadott kémtörténetek bemutatásán keresztül.