Komolyzenei koncert Händel és Bach műveiből

A Savaria Történelmi Karnevál kísérőprogramjai között évről évre felbukkannak komolyzenei csemegék, melyeknek gyakran az Evangélikus templom biztosít méltó helyszínt és hangulatot. Nem lesz ez másként idén sem.

A karneváli forgatagban megfáradt, az ízekkel, színekkel, hangokkal telítődött Karneválozók augusztus 27-én vasárnap 18 órától a Capella Savaria koncertjén csendesülhetnek el az Evangélikus templom (Szombathely, Körmendi út 2.) falai között.

Műsor:

Händel: Concerto grosso, op. 6, no. 1

Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041 - Kalló Zsolt

Bach: h-moll szvit, BWV 1067 - Bertalan Andrea

A BELÉPÉS DÍJTALAN!

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Felvételeiket a Hungaroton, a Centaur Records, a Quintana, a Harmonia Mundi, a Dynamic, a Naxos, és a Dorian Records cégek adták ki. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezen felvételek zenetörténeti jelentősége nemzetközi szinten ismert. Opera és passió sorozatuk világhírű karmestere, Nicholas McGegan 18 lemezfelvételt készített a Capella Savariával. Emellett igazi ritkaságok is megtalálhatók lemezeiken: magyar művek a XVIII. századból, Druschetzky, Roman, A. Scarlatti, B. Marcello, Telemann, Werner, Naudot, Rameau, Fasch és Muffat művei. Számtalan hangversenyük volt 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. A magyar fesztiválok (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) gyakori résztvevői, de koncerteztek már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst, Varsó, Wroclaw régi-zene fesztiváljain is. A zenekart 1991-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2006-ban - a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján - a Prima Primissima szakmai és közönségdíjat is a Capella Savariának ítélték Vas megyében. A kanadai Opus Magazine így ír róluk: „Európa egyik legjobb zenekara”.

Legfrissebb hírek