Fotó: Mészáros Zsolt

Új helyszíne az idei Karneválnak a Borok utcája torkolatában berendezett GustoTér, ahol a római gasztronómia a főszereplő. Egy látványkonyhai asztalnál délutánonként híres vagy éppen hírhedt „szakácsok” kapnak fakanalat.

Pénteken délután a Collegium Gladiatórium tagjai főztek nyilvánosan. Ahogyan elmesélték, a gladiátorokat „árpazabálóknak” is csúfolták, mert a hiedelemmel ellentétben nem sok húst fogyasztottak, annál több gabonafélét, káposztát, zöldségeket, tejtermékeket és olajos magvakat. A látványkonyhában is ebből állítottak össze egy serpenyőre-valót: szalonnával, bulgurral, savanyú káposztával, juhtúróval és sokféle fűszerrel (borsikafűvel, lestyánnal, köménnyel és petrezselyemmel). Közben elmesélték, mit is ettek egykoron a galdiátorok és hogy mit esznek ilyenkor 4 napon át a Karnevál idején. Kalóriadús és vitaminban gazdag étrendre törekednek, de az is fontos, hogy teli hassal nem lehet a tűző napon harcolni. A jó gladiátor amúgy „gyárilag” párnázott, hiszen a zsírréteg védelmezte az érzékeny belső szerveket - szóval a kockás hasú gladiátor leginkább az amerikai filmipar teremtménye. Carnifex (a szakács) szombat este felmentést kap a csapattól, hiszen ekkor ünneplik fennállásuk 25. évfordulóját - ilyenkor pedig főzzön más az szerény 40 tagú kompániára. Boldog szülinapot CG! Örülünk, hogy nálunk ünnepeltek!

Legfrissebb hírek