Harmadik alkalommal hirdette meg a Savarai Történelmi Karnevál a tortaversenyt, ahol a szakmai zsűri elnöke a verseny díszvendége Szó Gellért salgótarjáni cukrász, Magyarország tavalyi és idei tortájának megalkotója. A verseny történetében most először kapta meg kétszer egymás után ugyanaz a cukrász az ország tortájának kitüntető címét.

A szakmai zsűri mellett egy diákzsűri is pontozott, hiszen a torta műfaja a gyerekekhez is nagyon közel áll. A szülinapi torták legfőbb közönsége a gyereksereg, márpedig Szombathelyen egész évben „szülinapot” ünneplünk - Szent Márton 1700. évfordulóját. A diákzsűriben olyan fiatalok ültek, akik az elmúlt tanévben nyújtott teljesítményükkel megérdemelték, hogy a város ünnepi asztalánál egy kis édes élményben részesüljenek. Mindannyian szép eredményeket értek el tanulmányikban és sportteljesítményükben. A diákzsűri elnöke a város diák-alpolgármestere: Farkas István volt.

Az idei Tortaversenyre 7 torta nevezett, nagy örömünkre nemcsak profi cukrászatok, hanem hobbi-cukrászok is jelentkeztek, és nem csak szombathelyi pályázók indultak. A verseny értékelése után a diákok és a szakmabeliek nagyjából egybehangzó értékelése alapján az alábbi végeredmény született:

1. helyen végzett és a Karnevál Tortája cím ezévi nyertese: a „Savaria kincse” nevű torta a Cake Art Cukrászat alkotása (Táplánszentkereszt). A kajszibarackos túrótorta zöldcitrommal, étcsokoládéval, vaníliával és omlós vajas keksszel készült.

2. helyen végzett a „Sibaris Pomarii” fantázianevű torta, alcíme: Gyöngyös menti gyümölcsöskert - Dezse Gergő (Mészáros Cukrászat, Szombathely) munkája. A torta alapja egy diós lap, melyet étcsokis diópraliné, meggy mousse és habosított ganache koronázott meg.

3. helyen végzett a „Pannónia gyümölcsei” nevű kompozíció a Claudia Cukrászda nevezésében (Szombathely). A torta piskóta alapon tejszínes krémmel, erdei gyümölcszselével, gyümölcsös mascarpone-krémmel, tetején fehércsokis ganache készült.

További nevezők voltak (nem az értékelés sorrendjében):

  • „Gladiátor doppingja” - de Jonge Nóra (amatőr cukrász Toronyból): Cappuccino torta
  • „Habos álom” - Rózsa Cukrászda (Szombathely): Mézes tésztalap, almás-mézes töltelék, pudingos-kókuszos felület, tojáshabbal a tetején
  • Hegyháti sütőtöktorta - Édes Vidék Cukrászműhely (Oszkó): Sütőtökös és csokis tészta között fehércsokis ganache-krém
  • Tökös-mákos rétestorta - Csesznok Júlia (Budapest): Mákos piskóta, almás-mákos körtekrém, sütőtök mousse, mákos dacquoise, sütőtök mousse, szőlődzsem, sütőtök mousse rétegezése.

Az eredményhirdetés során Molnár Barnabás, az Ireks-Stamag Kft. felajánlásaként 100000.-, 50000.- és 30000.- Ft értékben ajánlott fel vásárlási utalványt a nyerteseknek. A diákzsűri és a vállalkozó felnőttek a Mészáros Cukrászda két fagylaltkülönlegességét is megkóstolhatták: a „Pomona” (tökmagos vaníliafagylalt) és a „Terminus” (karamellás, fűszeres banánfagylalt) ugyancsak sikert aratott.

A nyertes torta receptjét és elkészítési leírását hamarosan leközöljük. A Karnevál tortája a Karneváli napokban a szombathelyi Fő téren külön standon lesz kapható - Szent Márton kiflije társaságában.

További képeket a galériában talál az eseményről.