Tájékoztatjuk Szombathely lakosságát és a rendezvényre érkezőket, hogy a 2023. augusztus 24-27. között megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál sikeres lebonyolítása érdekében az alábbi útlezárásokra, parkolózárásokra és forgalom-korlátozásokra kerül sor:
A rendezvény-terület tervezett lezárási időszaka: 2023. augusztus 21-28.

Lezárt utcák tervezett fokozatos megnyitása 2023. augusztus 28-án 18.00 órától várható.

UTCÁK ZÁRÁSA

08. 21-én 8.00 órától feloldásig

 • Rákóczi F. utca, a Batthyány tér és Thököly I. utca közötti szakasza - beengedő pont
 • Kossuth L. utca- Ferrosüt szakbolt melletti átjáró, fix zárás
 • Kossuth L. u. – Hefele M. u. kereszteződésénél, fix zárás
 • Thököly Imre utca – Szent Márton utcai torkolat, fix zárás
 • Thököly Imre utca – Mátyás király utca körforgalom – beengedő pont
 • Aréna utca - Zrínyi I. utca torkolat – beengedő pont

08.23-án 08:00 órától

 • Aréna utca a Vak Bottyán hídnál - beengedő pont
 • Zrínyi Ilona utca a Hunyadi János utcai végén, fix zárás
 • Zrínyi Ilona utca a Batthyány térnél – fix zárás

08.24-én 08:00 órától

 • Kőszegi utca a Mártírok terénél – beengedő pont,

08.24-én 14:00 órától

 • Király utca a 3. sz. ház melletti átjárónál, zónazárás
 • Szent Márton utca a Gyöngyös patak-hídnál, a bicikliútnál

Aki a behajtásra engedélyt kapott, fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel és a gyalogosok veszélyeztetése nélkül köteles közlekedni! A rendezvény-helyszíneken kerékpározni tilos!
A lezárt gyalogos zónában árufeltöltés helyi üzleteknek behajtással az előzetes tervek szerint 24-én 14.00 óráig, 25-26-27-én 6.00- 9.00 óráig engedélyezett a lezárt területen belül. Ettől eltérő időszakban kizárólag külső parkolóból kézikocsis árufeltöltés megengedett! A behajtásra engedélyezett időszakban behajtók a szállítási idő végéig kötelesek elhagyni a lezárt területet, ellenkező esetben magatartásuk rendezői intézkedést von maga után!

Tervezett út- és parkoló zárási időszak:
A fenti időszakon belül az előkészületi és utómunkálatok függvényében, a rendezvény ideje alatt egyes útszakaszok, rendezvényterületek és felvonulási útvonalak eltérő időintervallumban kerülnek időszakos lezárásra, majd fokozatosan feloldásra.

KIJELÖLT TERELŐÚT

Szent Márton utca felől: - Hunyadi János utca - Szent Flórián körút - Mátyás király utca
Kiskar utca felől: - Mátyás király utca - Szent Flórián körút - Hunyadi János utca

A rendőrség a jelmezes felvonulások miatt időszakosan, augusztus 25-26-án várhatóan 17.00- 22.00-ig, valamint esőnapon, augusztus 27-én 9.00-14.00-ig a belvárosban szintén zárja a következő csomópontokat:

Petőfi utca-Kőszegi utca, Március 15. tér - Király utca, Király utca-Kisfaludy utca, Wesselényi utca- Szent Márton utca. Ezeken a helyeken elterelésre kell számítani.

A felvonulás és a rendezvény zavartalansága miatt tilos lesz parkolni augusztus 21-28-ig az alábbi, érintett utcák időszakosan leszalagozott, illetve elkorlátozott parkolóiban: Aréna utca (Zrínyi-Thököly u. közötti szakaszán), Széchenyi utca, Kőszegi utca (Mártírok tér- Fő tér közötti szakasza), Mártírok tere északi oldalán, Király utca ( Mártírok tere-Savaria tér közötti szakasza) Zrínyi Iskola előtti parkolók, Batthyány tér, Thököly utca 19-29. sz. előtti parkolók, Hefele utcai kisparkoló, (a Kossuth utca 8. sz. mögötti parkoló udvar), Kőszegi utca VAOSZ-udvar parkolók, Thököly utca 19. sz melletti parkolók, Mártírok tere parkolói a Széll K. u. torkolatában, Aréna u. 8. /Thököly u. 38. mögötti parkolók. A rendezvény területén a rendezvényi napokon parkolni a KRESZ aktuális szabályai szerint szabad.

A felvonulási útvonalon, valamint a megállási tilalmú útszakaszokon az érintett parkolókat szalagozással zárjuk, a szalagozott parkolókban megállni tilos!

A rendezvény idején a tiltás ellenére az itt elhelyezett járművekben esetleg keletkező károkért a rendezők felelősséget nem vállalnak! Kérjük, a szemetes konténerekhez való hozzáférést ne akadályozzák parkoló járműveikkel, ezzel segítve annak ürítését.

JELMEZES, FÁKLYÁS FELVONULÁS

Kezdés: 2023. augusztus 25-26-án 19.00 órától, esőnap 27-én 10.30 órától)

A rendezők a teljes menetvonalon a felvonulási utat kétoldali kordonos, szalagos elkorlátozással és a kordon melletti posztos feladatellátással biztosítják. Az augusztus 27-ára tervezett felvonulás és az ehhez kacsolódó zárás csak az augusztus 26-ára tervezett felvonulás elmaradása esetén kerül végrehajtásra.

Kérjük a nézőktől, hogy biztonságuk érdekében tegyenek eleget a rendezők felszólításának, valamint a kordonon/szalagon engedély nélkül ne lépjenek/bújjanak át és a szalag alá ne üljenek le!

Fix, illetve mobil (összecsukható) lelátók a felvonulások idején az alábbi helyszíneken kerülnek tervezetten felállításra:

 • 1 db mobil, de fixen telepített a Berzsenyi téren,
 • 1 db mobil, de fixen telepített a Városházával szembeni Fő téri szakaszon az OTP Bank előtt,
 • 1 db mobil, időszakosan kinyitott a Mártírok terén a Savaria mozi parkolójában vagy a Széll Kálmán u.- Király utca torkolatában.

A felvonulás tervezett útvonala:
Aréna utca- Thököly I. u. – Bejczy u. – Kossuth L. u. – Hefele M. u.- Berzsenyi tér – Széchenyi u- Kőszegi u- Mártírok tere- Király u.- Savaria tér- Szent Márton u.- Wesselényi u- Thököly I. u.

A helyijáratos autóbuszok a lezárások idején terelő útvonalon haladnak a BLAGUSS Agora Hungary Kft. tájékoztatása szerint.
Behajtási engedély igénylésére a rendezvényt megelőzően lesz lehetőség a Karneválirodán.

FORGALMI VÁLTOZÁS

Érvényes: 2023. augusztus 22-én üzemkezdettől előreláthatólag 2023. augusztus 28-án üzemzárásig

Érintett vonalak:

 • 6 - Mindkét irányba
 • 9 - Mindkét irányba
 • 12 - Mindkét irányba
 • 21 - Mindkét irányba
 • 5H - Mindkét irányba

A XXII. Savaria Történelmi Karnevál rendezvény miatt a Thököly Imre utca teljes hosszában, valamint a Thököly Imre utca és a Batthyány téri körforgalom között, a Rákóczi Ferenc utca, lezárásra kerül.

A Thököly Imre utca és a Rákóczi Ferenc utca érintett szakasza rendezvény miatt teljes szélességében lezárásra kerül. Emiatt a 6-os, 9-es, 12-es, 21-es, valamint az 5H járatok mindkét irányba, terelt útvonalon közlekednek. A feltüntetett időszakban az Aluljáró (Thököly utca), Batthyány tér, Rákóczi utcai iskolák, Városháza megállóhelyeket nem érintik a járatok. A helyettesítő megállókból induló járatok időpontjai megegyeznek a kimaradó megállóhely indulási rendjével.

6-os, 12-es és 21-es járatokat érintő változások

6-os, 12-es és 21-es járatokat érintő változások A Vasútállomás felől érkező járatok a Szent Márton utcáról balra fordulnak a Hunyadi János útra, majd jobbra a Szent Flórián körútra. Az autóbuszok megállnak az ideiglenesen Piac, Flórián irodaház és Víztorony megállókban, melyek indulási időpontjai megegyeznek az Aluljáró (Thököly utca), Városháza és Rákóczi utcai iskola indulási rendjével. Ezután a menetrendszerinti útvonalon folytatják tovább járatukat az autóbuszok.

A Károly Róbert utca felől érkező járatok a Szent Flórián körút 33. megállóhely után, egyenesen haladnak tovább a körúton, majd megállnak az ideiglenesen áthelyezett Víztorony megállóban, melynek indulási időpontjai megegyeznek a Rákóczi utcai iskola indulási rendjével. Ezután a Hunyadi János útnál balra kanyarodnak a Szent Márton utca irányába. Az Aluljáró (Thököly utca) helyett az áthelyezett Piac megállóban állnak meg járataink, melynek indulási időpontjai megegyeznek az Aluljáró (Thököly utca) indulási rendjével.

Kimaradó megállók Ideiglenes megállók Irány
Aluljáró (Thököly utca) Piac Mindkét irányba
Városháza Flórián irodaház Mindkét irányba
Batthyány tér - Mindkét irányba
Rákóczi utcai iskola Víztorony Mindkét irányba

9-es járatot érintő változások

9-es járatot érintő változások A Vasútállomás - Joskar-Ola városrész felől érkező járatok a Mari ABC megállóhely elhagyása után egyenesen haladnak tovább a Szent Flórián körúton, megállnak a Víztorony megállóban majd a Mátyás király útnál jobbra fordulva érik el a Babits Mihály utca ideiglenes megállóhelyet és a Városháza áthelyezett megállóhelyét, a Mátyás király utca 10. megállót. Ezután egyenesen tovább haladva térnek vissza a menetrendszerinti útvonalra járataink.

Az Autóbusz-állomás felől érkező járatok a Kiskar utcáról a Thököly Imre utca helyett a Mátyás király út felé haladnak tovább és megállnak a Városházát helyettesítő Mátyás király utca 10. megállóban, majd a Babits Mihály utca ideiglenes megállóban. A Szent Flórián körúthoz érve balra fordulnak a Joskar-Ola városrész irányába és megállnak a Víztorony megállóban is. A Pázmány Péter körút elérése után visszatérnek a menetrendszerinti útvonalukra járataink.

Kimaradó megállók Ideiglenes megállók Irány
Városháza Mátyás király utca 10. Mindkét irányba
- Babits Mihály utca Mindkét irányba
Aluljáró
(Thököly utca)
Víztorony Mindkét irányba

5H járatot érintő változások

5H járatot érintő változások A Haladás pálya felől érkező járatok az Autóbusz-állomás (Sörház utca) helyett az Autóbusz-állomás (Petőfi utca) megállóban állnak meg, majd tovább haladnak a Március 15. tér irányába. Az ideiglenesen áthelyezett Városháza megállóhelyét a terelés időszakában a Berzsenyi könyvtár váltja fel. Ezután megállnak a Savaria Nagyszállónál, az Aluljáró (Szent Márton utca) megálló helyett. A Széll Kálmán utcán haladva, jobbra a Vörösmarty utcára kanyarodva, majd balra a Szent Márton utcára fordulva érik el a menetrendszerinti útvonalukat.

Az Ipartelep felől érkező járatok a Szent Márton utca – Vörösmarty Mihály utca – Szelestey László utca útvonalon érik el az áthelyezett Szelestey László utca 27. megállót és a Szelestey utca 15. ideiglenes megállót. Ezután az Ady Endre tér irányába az ideiglenesen áthelyezett Városháza megállóhelyét a terelés időszakában a Berzsenyi könyvtár váltja fel. A Petőfi Sándor utcán haladva az Autóbusz-állomás (Sörház utca) helyett az Autóbusz-állomás (Petőfi utca) megállóban állnak meg autóbuszaink. A megállóhely elhagyása után visszatérnek a menetrendben meghirdetett útvonalukra.

Kimaradó megállók Ideiglenes megállók Irány
Autóbusz-állomás (Sörház utca) Autóbusz-állomás (Petőfi utca) Mindkét irányba
Nyomda - Mindkét irányba
Városháza Berzsenyi könyvtár Mindkét irányba
- Szelestey utca 15. Olad felé
Aluljáró (Szent Márton utca) Savaria Nagyszálló Ipartelep felé
Aluljáró (Szent Márton utca) Szelestey László utca 27. Olad felé

A Szent Márton utcai csomópont felújítási munkálatai miatt, a 7-es, 27-es, 27A, 30Y és 10H járatok továbbra is terelt útvonalon közlekednek!