2022. augusztus 26. 10:00
péntek • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 27. 10:00
szombat • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 28. 10:00
vasárnap • Időtartam: 8 óra
Kalandvár
gyerek/családi, interaktív

Napközbeni aktivitások kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és családoknak.

Bohócdoktor: Sziszi bohóc és segítőtársai idén is jótékony célra hajtogatják a lufikat.

Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, íjászat. Alkalmi vendégük egy magyar agár! A 10. századi táborba betérőket egy berendezett, autentikus jurta, „honfoglaláskori” viselet- és fegyverbemutató, valamint - jelképes összegű térítés ellenében - íjászat várja. Megismerkedhetnek és kipróbálhatják a korabeli gyermekjátékokat, a hagyományos kézműves technikákat (bőrözés, nemezelés, arc- és testfestés korabeli motívumokkal, rovásírás). A baba-mama jurtában szoptatási, gondozási lehetőség adódik az édesanyák számára. Gyógypedagógusként szívesen látják foglalkozásaikra a sajátos nevelési igényű gyerekeket is.

Kalandozó Komédium: Furmányos játékudvar: „Családi kompániánk nekivágott a nagyvilágnak, hogy újratanítsa játszani a gyerekeket és szüleiket. Azon mesterkedünk, hogy az egész család együtt virtuskodjon, ügyeskedjen, szórakozzon. Áram ugyan nem, de furfang és lelemény szükséges a játékainkhoz.”

Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozat: „Erőt, tisztességet!” Második alkalommal mutatkoznak be a kishuszárok a Savaria Karnevál gyermekhelyszínén. Sátras táborukban a huszárok viseletével, fegyverzetével, elhivatottságával, erkölcsi normáikkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A hadgyakorlatok mellett énekelni, táncolni is fognak. Megtekinthetők lesznek lovaik és közszemlére tesznek egy mai napig működőképes ágyút. Az ő felvezetésükkel és közreműködésükkel zajlik a szombat 15-kor kezdődő karneváli gyermek-felvonulás.

Linka Sándor logikai játékai: A fából készült, kézzel festett, szemgyönyörködtető játékok a gyermekek és a felnőttek logikai és vizuális képességeit fejlesztik. A tartalmas időtöltés, a micimackós fejtörés, az agytekervények csikorgó működése garantált! Míg az ifjak, szülők és nagyszülők gondolkodnak, a kisgyerekek kedvükre építhetnek a játszószőnyegen.

Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület - életmód- és harcászatbemutató: Időutazás egy honfoglalás kori tábori szegletbe. A nádkerítéssel körbevett településimitációban megtekinthető a korhűen berendezett jurta és félsátor, különböző fegyverzetek, eszközök. Az íjászat szakmai ismertetése és bemutatása után, ennek kipróbálására is lehetőséget adnak. A táborlakók alkalmanként sámándob kísérettel dalra is fakadnak.

Mívestár Egyesület - népi játszó- és pihenőtér: A Mívestár Egyesület immáron 5 éve folytatja tevékenységeit. Olyan kézműves foglalkozásokat, népi játszóházakat kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ahol a természetes anyagokkal közvetlen módon tudnak megismerkedni, olyan szerszámokkal munkálkodni, melyet nagyanyáink-nagyapáink használtak. A bőr, a gyapjú, az agyag, növényi részek kiváló játéknak bizonyulnak. Főbb céljuk az elődök tárgyi és szellemi műveltségét átörökíteni a megtapasztaltatás segítségével. A legkisebbek számára létrehozott babasarokban, népi játszótéren a pihenő funkció mellett a babák az életkoruknak megfelelő játékteret kapnak.

Lovagi kastély - csúszdás légvár

Óriási darts-foci a nagypályán: A foci és a darts játék ötvözete, remek szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Simon István tradicionális és ügyességi fajátékok: Simon István játékai gondos munkával, fából készültek az egész család számára. Az egészen kicsik remekül érzik magukat a kosaras körhintában, az egyévesek már tekerős autóversenyezhetnek, pecázhatnak, kipróbálhatják a hintalovat. A nagyobbak kacsát reptethetnek, háromfejű sárkánnyal küzdhetnek meg, gyakorolhatják a célbadobást és a gólyalábazást. Kitartásra ösztönző, egyensúlyérzéket és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékaival várjuk a kisebbeket, nagyobbakat.

Skorpió Box Club - Mini Savaria Legio Race: A karneváli napokon idén is élvezhetik a gyerekek a Skorpió Box Club jóvoltából felépített akadálypálya örömeit. A III. Mini Legio Race kihívásait a kis Hősök különböző ügyességi feladatok végrehajtásával teljesíthetik. Az élmény garantált - gyertek hát!

Tudor játékok - logikai táblás játékok: Játszóházukban tíz különböző stratégia-táblás játékot próbálhatnak ki az érdeklődők az ókortól egészen napjainkig. A régi táblás játékok többsége korábban kultikus célokat szolgált. A tábla ábrái, a bábok színe, mozgása mindig jelentőséggel bírt. A játékok az eredeti szabályokkal készültek. Minden játék tartalmaz egy kisebb történeti ismertetőt a kialakulásáról, játékká válásának előzményeiről. A Tudor család elsődleges célja, hogy a régi játékkultúra terjedjen el ismét Magyarországon, s hogy népszerűséget szerezzenek az emberi logikát, taktikai, stratégiai készséget megmozgató táblás játékoknak.

Vitéz László bábautomata - Interaktív bábautomata kicsiknek és nagyoknak: Az automata folyamatos működését a Kolibri Színház 2-3 színészművésze biztosítja. Időről időre újabb bábokkal és jelenetekkel bővül a kínálat, nem véletlen, ha órákra ottragadnak a gyerekek és persze szüleik is.

Weking Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület - Karneváli kenuzás a Gyöngyös-patakon: Már egy évtizede részt vesznek a Savaria Történelmi Karneválon, a Kalandvár rendezvényeinek egyik legkedveltebb programját kínálva a gyerekeknek. Saját ötletüket megvalósítva évente mintegy 2-3 ezer gyermek tapasztalhatja meg a kenuzás élményét. A programot önerőből finanszírozzák. Saját hajóikat hozzák el a Rábáról és a három nap alatt folyamatosan 10-15 fővel biztosítják a gyermekek önfeledt szórakozását.

A pénteki programelemeken túl három újdonság szombaton és vasárnap:

Kőszegi-Arbeiter Anita meseíró: Fülöp, a strucc savariai kalandjai. Meseórák és kézműves barkácsolás a babaszőnyeg szomszédságában.

Kalandjáték Savariában - Múltidéző Szombathely (10.00-12.00 és 14.00-18.00 óra között): A Kalandjáték Savariában című interaktív tematikus játszóház és gyermekfoglalkoztató megalkotásának célja a Szombathely városában máig fellelhető és élő tradíciók, városi kulturális hagyományok felelevenítése volt, elsősorban Szent Márton korához, a római kori város hagyományaihoz kötődően. A játszóprogram nyolc játékhelyszínt foglal magába. A játékban résztvevő elsőként a város kapujához érkezik, ahol magára ölti a római viseletet szimbolizáló bőrövet és tarsolyt, majd a kapun belépve, a díszletek között, az egyes játékhelyszíneken zajló feladatok megoldásába kapcsolódik be.

Yart fajátékok - középkori interaktív várjátékok: Érdekel a történelem, a középkori lovagok s a várak? Már 3 éves kortól kipróbálhatóak izgalmas játékaink: katapultok, nyílvetők, valamint a vár-krikett, billegő kapu és a lovag-célbadobó.

A program helyszíne