2023. augusztus 25. 17:00
péntek • Időtartam: 1 óra
Forum Színpad
előadás

Második évtizede ad otthont a Savaria Történelmi Karnevál a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő összművészeti rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny.

Az immáron 20. alkalommal megrendezett versenyre 22 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 58 nedű megmérettetésével. Az idei évben kimagaslóan magas számmal neveztek a borászok fehér borokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös és 7 rosé bort.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében a hagyományok, a korhűség, a szórakoztatás és a játszva tanítás mellett kiemelt szerepet kap a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. Az emblematikus rendezvény egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűik, ígérve a hegy leve szerelmeseinek egyedülálló kulináris élményt. 

Az 58 nevezett borból 1 kapott bronz, 45 ezüst, 12 pedig arany minősítést, ami garantálja, hogy a Borok Utcájába látogatók minőségi nedűket kortyolgathatnak augusztus utolsó hétvégéjén a Savaria Történelmi Karneválon.

A NYERTESEK:

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2023:

JAGODICS PINCÉSZET - NAPLEMENTE BLAUBURGER 2021.

A nyertes kézműves borászat a Sopronhoz tartozó Kőszegi történelmi borvidéken termeli a tájra jellemző, nagy becsben tartott blauburgert.

A Naplemente jó évjáratból származó testes tétel, nagyon jól áll neki a hordó, a blauburger fajtajellegét előnyösen hangsúlyozza. Már a neve is előrevetíti, hogy inkább esti beszélgetésekhez, baráti találkozásokhoz, hűvösebb estékhez ajánlják a szakértők. Ha valaki ajándékba viszi, minőségét minimum 7 évig megőrzi, értéke évről-évre emelkedik. Igazi bortrezorba való ínyencség.

LEGJOBB FEHÉRBOR:

MÁNDLI BORHÁZ - ZALAI PINOT BLANC 2021.

Vinum Pressum -Sajtó bora:

FEIND ÉS FEIND PINCÉSZET – ZEUSZ 2018.

A borokat augusztus 24-27. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása augusztus 25-én 17:00 órától lesz a Fő téren a Fórum színpadon.

A program helyszíne