2022. augusztus 26. 09:30
péntek • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 26. 11:30
péntek • Időtartam: 2 óra
2022. augusztus 26. 16:50
péntek • Időtartam: 1 óra
2022. augusztus 27. 09:30
szombat • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 27. 11:50
szombat • Időtartam: 1 óra
2022. augusztus 27. 17:15
szombat • Időtartam: 45 perc
2022. augusztus 28. 09:30
vasárnap • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 28. 11:30
vasárnap • Időtartam: 2 óra
2022. augusztus 28. 16:45
vasárnap • Időtartam: 1 óra
Történelmi témapark
hagyományőrző bemutató

Bemutatkoznak a Történelmi Témapark "táborlakói".

A Vita Romana standjánál megtudhatjuk, mit ettek a római polgárok. Kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt - na de milyet is? Felismered az ókori alapanyagokat? Kipróbálod a tudásodat a korabeli gabonákat, fűszereket illetően? Ismerd meg az ókori gasztronómia titkait!

A Jaurinum Győri Történeti Társaság markomann táborában annak a germán népcsoportnak az életmódját és fegyvereit ismerhetjük meg, akiknek Marcus Aurelius legioi ellen vívott háborúját a nagysikerű Gladiátor című film vitte vászonra.

A Collegium Gladiatorium, Pannonia provincia legnagyobb ludusa, azaz gladiátoriskolája ugyancsak impozáns táborral várja azokat, akik kíváncsiak a római kor szupersztárjainak mindennapjaira.

A Savaria Legio Egyesület a kezdetektől az egyik legfontosabb szereplője a Savaria falai között rendezett hadijátékoknak és történelmi hagyományőrző találkozóknak. Az általuk megjelenített Legio XV. Apollinaris veteránjai egészen biztosan szerepet kaptak Savaria Kr. u. 50 körüli alapításában is. Táboruk a mai Erdélyből érkezett Hasta Nomadorum, a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I. Adiutrix és az ingolstadti III Italica Concors táborával együtt a római erődrészlet-rekonstrukcióban kap helyet, itt a korai principátus kori (Kr. u. 1. sz.) és a 3-4. századi római legionáriusok viseletével és harcmodorával ismerkedhetünk.

A Colonia Rostallo ugyancsak a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg, őket az erőd falain kívül találjuk a Témaparkban. Táborukban megismerkedhetünk római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával is.

Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Sabarienses. A Savariában állomásozó palotagárda alakulatban szolgált a 316-ban itt született Szent Márton apja is.

Az Északi Gárda, azaz a Nordegard közel két évtizede vesz részt a Savariában rendezett katonai hagyományőrző találkozókon, táborukban a marcona északi harcosok, a gepidák és a longobárdok népvándorlás korabeli viseletét és eszközeit ismerhetjük meg.

A longobárdokkal az Északi Gárda táborán kívül is találkozhatunk. A Kenaz Manufaktúra táborában longobárd kézművesek készítenek népvándorlás kori bőr használati tárgyakat.

A Pannonia Sarmatica táborában a késő ókortól a kora középkorig terjedő időszak sztyeppei kultúráját ismerhetjük meg, és betekintést nyerünk számos korabeli mesterség titkaiba, a famegmunkálástól a fonáson át a nemezelésig, a tűzcsiholástól a fegyverjavításig.

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület és a Keleti Szövetség táborában István király és magyar előkelőkből és német lovagokból álló kísérete várja a közönséget. A szerencsések még a Gyöngyöshermán névadójaként emlegetett Herman lovaggal is találkozhatnak.

A program helyszíne