A Karneválon minden évben új gasztronómiai terméket kóstolhatnak a látogatók. Az idei esztendőt Mátyás király születésének 575., trónra kerülésének 560. évfordulója alkalmából Mátyás-emlékévnek nyilvánították. A király életéből a népi hiedelem valóságos mesét szőtt, mindenki ismeri a jóságáról és igazságszeretetéről szóló történeteket. Idén ehhez kapcsolódva két újdonsággal is készült a Zsolnai Pékség.

Mátyás király 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd leányát, Beatrixot, aki egy különleges kalács receptúrát hozott a királyi udvarba. Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek a kalácstésztát az alábbiak szerint készítették: Az első lépésben lisztből, sárgabarack és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, melyet tíz napig érleltek. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs és sárgabarack darabokkal, valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. „vaskoronákban" sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták.

Beatrix dél Olaszországból származik, amikor eljött otthonról, hozta magával a sütőmestereit, és a kelengyébe kapott kovászt. A kovász Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság-kenyere. A magyar királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, Mátyás felesége hozta be a cipó formát. A kétkilós kenyér összetevői: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum, szárított kovász durumbúzából.

A kalácsot és a kenyeret, valamint a Savaria Karnevál kenyerét is a Zsolnai Pékség standján lehet majd megvásárolni és megkóstolni a Savaria Történelmi Karnevál alatt.