Csütörtökön a szakmai zsűri és a média is egyaránt a Cseri Pincészet borát, a Pannonhalmi Legendát választotta az idei rendezvény borának. Lássuk, hogy mit is kell tudni a pincészertről!

A Cseri Pincészet-et Cseri Norbert alapította 2012-ben, s először egyedül készítette a borokat. Most már fia, Barnabás is végzett szőlész-borász mérnök, s csatlakozott a családi borászathoz. A jelenleg tíz hektáron termelt rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos amellett, hogy kiváló fajtaborokat ad, izgalmas házasítások alapanyaga.
A Cseri család a magas minőség mellett elkötelezett, kézi szürettel, kíméletes feldolgozással készítik egyedi ízvilágú boraikat. Jelentős hozamkorlátozás mellett, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik palackozott boraikat. Termőterület: 10 hektár. A nyúli Benti dűlőben található, közel 200 éves épület - amely összekapcsolódik az épület mögött elhelyezkedő, homokkőbe vájt, részben kiboltozott 50 m hosszú pincével - várja látogatóit. A többszáz éves pince 40 évig üresen állva várta új tulajdonosait, mert a TSZ időszakban a borfeldolgozóhoz tartozó területeket és szőlőket elvették, a valaha virágzó birtok enyészetté vált. A kiváló klímájú pincében már csak a dongájukat vesztett hordóabroncsok emlékeztettek a régi időkre. A borászat emblémája ezért lett a főnix madár, jelképezve, hogy a borászat hamvaiból éled újra.
Termőhelyek: Tényő, Győrszemere, Győrújbarát
Szőlőfajták: rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc, kékfrankos, (vásárolt: Irsai Olivér)
Borok: Pannonhalmi Irsai Olivér, Pannonhalmi Rosé, Pannonhalmi Tramini, Pannonhalmi Archeus cuvée, Pannonhalmi Rajnai Rizling, Barni's Riesling, Pannonhalmi Sauvignon Blanc,Pannonhalmi Pinot blanc, Pannonhalmi Kékfrankos, Pannonhalmi Chanson, Pannonhalmi Merlot, Pannonhalmi Legenda.
A bor a Savaria Karneválon, a Borok utcájában, a Cuvée Borszaküzlet standján lesz elérhető, itt lehet majd megkóstolni.

Legfrissebb hírek