Egy habkönnyű almás-mákos- citromos csoda a Mészáros-műhelyből

Tavaly Salgótarjánból (Szó Gellért, az Ország tortájának megálmodója), az idén egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból érkezett a karneváli tortaverseny egyik zsűritagja.

Kimberly Ann Wiles Nyilasi igazi amerikai családanya (és cukrász), aki két gyereket nevel, úgyhogy gyakran kell a családnak is tortákat komponálnia.

Kimberly bevallotta, hogy nagyon izgult a verseny előtt, és nem tudta igazán, hogy mire számítson a szombathelyi megmérettetésen. A férje nagyszülei magyarok voltak, nem tudnak magyarul, de 3. generációs család ismeri a pörköltet, a pogácsát és a gulyást.

- „Az édességek közül szeretjük a palacsintát és persze a beiglit, a mákosat főleg, azt nálunk nem ismeri a gasztronómia. Amerikában a torta vagy piskótás, vagy mártásos..., de a mi a leglényegesebb különbség, hogy mindegyik sokkal édesebb. A legtöbben otthon készítenek az ünnepekkor tortát, de ezek nem időigényes cukrászati remekek, hanem előre csomagolt alkotóelemekből készülnek: minden hozzávaló benne van egy dobozban, csak víz kell hozzá meg az elkészítési leírás és kész is!”

Kimberly azt is elmondta, hogy nagyon megörült annak, hogy bár krémmel töltöttek voltak ezek a torták, de közel sem voltak olyan édesek és sok különleges összetevőt felismert. Kisfia örömmel fedezte fel a tüskétlen szedret az egyik tortán, ilyet ő még sosem evett!

Legjobban a könnyű és gyümölcsös édességek tetszettek neki, de nagyon impozáns volt a torták megjelenése is. Gratulált minden nevezőnek, de a végén elárulta, az ő pontozólistáján a La Crostata fantázianevű torta nyert. (Ennek a leírását el is kérte a szervezőktől!)

A La Crostata nevével ellentétben nem egy hagyományos és egyszerű olasz linzertorta, hanem a nagyhírű szombathelyi Mészáros Cukrászda fiatal cukrászának, Varga Ádámnak az alkotása: egy almatöltelékes, fehércsokis-citromos-mákos ganache réteggel megkínált, a tetején agy vaníliás bavaroise-val betakart finomság mákos zselével, almaszirmokkal és keksz korongokkal díszítve. No és a tényárunkra tálalva!

Legfrissebb hírek