Vörös és Fekete! Ez nem kötelező olvasmány, hanem kötelező „kóstolmány”! Hiszen a Fekete Borpince egyik kitűnő vörösbora, a 2014-es Shiraz válogatás nyerte ez az idei Karnevál Bora címet! Az elismerés azért is kiemelkedő, mert a szakmai és a „laikusok” egyaránt ezt a tételt értékelték az abszolut legjobbnak.

16. éve hirdet borversenyt a Savaria Történelmi Karnevál, hogy a historikus napok előtt megmérettessenek a mai magyar borvidékek és pincészetek nedűi. A borbírák véleménye alapján minden évben megválasztják a Karnevál Borát, amely azután a Borok Utcájában is kiemelt helyen lesz kóstolható és kapható. Soha ennyi bor még nem versengett az elismerésért, és soha ilyen összhang nem volt a bírálat során! 92 bort neveztek 2017-ben: 54 fehéret, 26 vöröset és 12 rosét. Újdonság volt, hogy az idén először a határon túlról, a muravidéki Lendváról is érkeztek nedűk, illetve ezúttal néhány gyümölcsbor is bekéretőzött a versenyre. A bírálatot Baráth Sándor, a Kreinbacher Birtok munkatársa vezette, a 8 tagú szakmai zsűriben pedig borászok, borszakértők, borbírák és sommelier-ek kóstolták meg a tételeket. A legjobb 8-at (az aranyérmeseket) később egy „civil-team”, a borkedvelő helyi újságírók kerekasztala is végigpróbálta: Boros Patrícia a Frisss.hu-tól, Erős D. Zoltán a Szombathelyi Televíziótól, Nagy Ildikó a Vas Népétől, Gergó Judit a Magyar Rádiótól, Farkas Balázs a Nyugat.hu munkatársaként, Varga András pedig a Vaskarika képviseletében szavazott. Ők választották meg az újságírók nevében a Média Borát, amit tavaly óta „Vinum Pressum”-díjjal jutalmaznak a szervezők - a névadó Ambrus Lajos borbarát író jóvoltából. A „laikus” tollforgatók között ezúttal a Karnevál néhány fellépője is kóstolhatott: Ripoff Raskolnyikov- énekes, dalszerző, gitáros, aki dalra is fakadt a kínált borok után, Németh Bence- a KARAK zenekar dalszerző-gitáros-énekes-hegedűs frontembere és Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor színház művésze, a Mágikus Mintha együttes zenésze.

Történelmi pillanat a Történelmi Karnevál történetében: a szakma és a civilek ugyanazt a tételt minősítették a legjobbnak! A szekszárdi Fekete Borpince testes vöröse magasan nyerte az idei mezőnyt. Pedig a szakmai zsűri igencsak kritikus volt ezúttal: mindössze 8 arany minősítést osztottak ki ezen a versenyen. Ave Sexard! Ave Fekete Mihály Endre! Ave Savaria Karnevál Bora!

Persze nem feledkezhetünk el az üde és fűszeres fehérek kedvelőiről sem. Az idei megmérettetésen a Karnevál legjobb édes fehér bora a Borbély Családi pincészet - Badacsonyi Zeusza (egy késői szüretelésű 2015-ös tétel) lett, a legjobb száraz fehér bor pedig a Feind Borház 2015-ös „Narancs” fantázianevű itala lett. A Borok Utcájában mindegyiket megkóstolhatjuk majd! Nyitás augusztus 24-én! Dugóhúzót és poharat nem kell hozni!

Eredmény

Örömmel adjuk hírül a világnak, hogy a Savaria Történelmi Karnevál 2017-es borversenyét az alábbi tételek nyerték:

Az abszolút győztes, ami 2018 augusztusáig viselheti a Karnevál Bora címet:

Fekete Borpince Shiraz válogatás 2014.

Az újságírók által megkóstolt borok közül a média bora, a „Vinum Pressum” nyertese:

Fekete Borpince Shiraz válogatás 2014.

A verseny ünnepélyes díjátadására a hagyományok szerint a Savaria Karnevál első napján kerül sor a Borok utcájának színpadán. A kitüntetett borokkal a nagyközönség is találkozhat, hiszen a Borok utcájában ezek a pincészetek mindannyian jelen lesznek majd.

Legfrissebb hírek