Folkudvar

Néptáncbemutatók, népzenei koncertek, gyerekelőadások és táncházak várják a népi kultúra művelőit és laikus szerelmeseit a Folkudvarban három napon át.

MNL Vas Megyei Levéltára

Megtekinthető a A szombathelyi Sylvester János Nyomda és jogelődei története, valamint naponta több alkalommal 50 évvel ezelőtti filmhíradók vetítése zajlik.

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

A Római Birodalom több mint 60 ismertté vált római kori Isis-temploma közül az 1955-ben, Szombathelyen megtalált savariai Iseum az európai tartományok legnagyobb szentélykomplexuma volt. Falai között újjáélednek az antik római hétköznapok. 

Szombathelyi Képtár

Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár országos gyűjtőkörű tematikus múzeum, amely az évi 15-20 időszaki kiállítással “Kunsthalle” típusú intézményként is működik. A hazai és külföldi művészek önálló és csoportos tárlatokon mutatkoznak be, de gyakoriak a tematikus vagy művészeti tendenciákat tükröző kiállítások is.Ajándék tárlatvezetés a múzeum állandó kiállításaiban a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt.

Schrammel-gyűjtemény

A Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre alkotásai láthatók az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben, melyet a Savaria Történelmi Karnevál alatt tárlatvezetéssel megtekinthető. 

Smidt Múzeum

A tárlatvezetés során a látogatók megismerkedhetnek dr. Smidt Lajos, múzeumalapító sokoldalú személyiségével, a régiségtár, a hadtörténeti- és fegyvergyűjtemény, valamint a könyvgyűjtemény legértékesebb darabjaival.

Csodák Folyosója

A Csodák folyosója ismét kinyitja kapuit a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Kicsik és nagyok a cirkusz világ tudományos hátterében kalandozhatnak, a természettudományos laborban a színek és a kémia találkozását kísérhetik figyelemmel a kísérletezni vágyó érdeklődők csütörtökön és pénteken.

Katonatörténeti Kiállítás (Aréna u. 8. udvara)

A város katonatörténetét bemutató kiállításban, a Hadtörténeti Intézet anyagai, valamint egykori katonák, és magángyűjtők személyes tárgyai is fellelhetők.

Berzsenyi Dániel Könyvtár

A Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosai, Minerva papnői várják a karneváli közönséget Savaria szabadtéri lombkönyvtárában a római kort megidéző kvízekkel, olvasmányokkal, könyvajánlókkal, papírszínházzal, játékokkal és kézműves foglalkozásokkal, technikatörténeti és festészeti kiállításokkal.

Civil sziget - Kilences Kávézó

Kőszegi utca 9. A civil szigeten bemutatkozó szombathelyi és Vas vármegyei egyesületek, alapítványok bepillantást engednek tevékenységeikbe, megismertetik a látogatókat céljaikkal. Emellett aktív támogatókat keresnek munkájukhoz, és interaktív programokat kínálnak a látogatók számára.  

Keleti udvar

A Kelet és Nyugat táncainak méltó bemutató helye a Keleti Udvar, ahol egymást váltják az orientális, latin és egyéb táncstílusok képviselői. A Kelet fülledt miliőjét megidéző szeráj- hangulatú színpadon a hazai hastáncélet kiválóságainak sziporkázó koreográfiái mellett fúziós táncot, sőt még törzsi táncokat is láthatunk.

Sarlós Boldogasszony Székesegyház

A Székesegyház nagyharangja mellől csodálatos magaslati kilátás nyílik Szombathely városára. Fél óránként vezetett látogatás indul a székesegyház tornyaiba maximum 15 fő részvételével.

Püspöki Palota

A három nap során az érdeklődők vezetett látogatás keretében tekinthetik meg a Püspöki palota első emeleti csodálatos barokk termeit.

Zsidó udvar

A Zsidó Kultúra Házában és udvarán számos program várja a látogatókat három napon át. A színpadon látható-hallható lesz a Bíró Eszter és zenekara, Móser Ádám tangóharmónika koncertje, Dávid Klezmer Quintert, valamint a Caesars Bread a Dynamite Dudes is.

Karneválszínház

A 2023-as Savaria Történelmi Karneválon Fábián Péter Asszonyfarsang című korokon átívelő helytörténeti komédiát adja elő a Weöres Sándor Színház. Szombathelyen a Megyeháza udvarán augusztus 17-től látható a karneválszínházi előadás.

Miraculum

A Mira Orient Art orientális társulat idén is az Agora Savaria Filmszínház árkádsora alatt felállított színpadhoz invitálja a Mesés Kelet rajongóit. A Savaria Történelmi Karnevál három napja alatt változatos programokat kínálnak. A programok ingyenesek, a látogatók adományaiból a Mira Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskolát támogatja.

Castrum Dei - Keresztény Udvar

A Püspöki Palota udvarán a Castrum Dei a karneváli forgatagban a találkozások és nyugalom szigete, pontosabban vára lesz. A szervezők hívnak és várnak ide mindenkit, akik szeretnének kicsit elcsendesedni, keresztény dicsőítő koncerteket hallgatni. A kapu nyitva áll minden látogató előtt vallási és felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Trópusi lepke-, pók- és rovarkiállítás

Élő trópusi lepkék, madárpókok, skorpiók és egyéb ízeltlábúak mellett több ezer rovarpreparátum látható a kiállításon a Ferences templom színháztermében. A látogatók a saját kezükbe fogva csodálhatják meg az élő rovarokat, lepkéket.

Egyházmegyei Könyvtár

2023. augusztus 25-én (pénteken) és augusztus 26-án (szombaton) tárlatvezetéssel lehet megtekinteni az Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárát és különgyűjteményét, a Herzan-könyvtárat. A tárlatvezetés időpontjai: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00, 17:30Belépődíj: 2500 Ft/fő